I’ll never grow up.

5

Bolesna sam. Šteta što sam nedavno dala otkaz i sad ne mogu uzeti bolovanje. 😀

posao – od bosanske riječi pošao da ne primiš platu i ako imaš sa čime da se zabaviš

Helem, prije nekol’ko je po internetu kružio video u kojem djevojčica od čitavih 12 godina, oplakuje svog bivšeg momka i moli da joj se vrati. Usput navodi da je od 4tog do 6tog razreda bila sa drugim. Kako reče, 3 godine, ako se ne varam. Sad koji je mene šejtan naćero da ja to gledam, pojma nemam.

U tom ti meni prođe moja osnovna škola pred očima. Nisam ja tol’ko stara, nit je to bilo nekad davno. Samo što …

Sjetih se nas u četvrtom osnovne, gdje smo htjele vaditi oči učiteljici kad nas je razmjestila tako da sjedimo sa dečkima. Po nekom nepisanom pravilu ; uvijek je morala biti svađa. Sklon’ sve što imaš s moje strane stola, inače objavljujem rat.

Prva simpatija, tek u osmom razredu i to se sporazumjevali sa onim papirićima. Napišeš nešto, pa pošalješ po nekome, pa pola škole pročita dok dođe do jadnička.

Nazad, opet, u četvrti spašavala sam mačiće, voljela ih, hranila, pazila, pravila ispod jabuke kolače od blata.

Nisam smjela babi viknuti da imam momka, nema veze što je to toliko dječije i nevino, jer se nismo smjeli ni pogledati, kamo l’ objaviti cijelom svijetu.

Od djece, kol’ko ih vidjeh, znam, malo ko (čini mi se) radi ispravnu stvar. Prva je tutnut telefon u ruke, napraviti fejzbuk profil (aman) i ne čuditi se uopšte što po cijeli dan ne izlazi vani, nego igra igrica i objavljuje statuse?

A ne, stvarno, gdje vam je onaj zijan teški, padanje, lomljenje noseva, plakanje, upadanje u vodu, odnošenje lopte kad se naljutiš JER JE TVOJA I IMAŠ PRAVO? Idete li nenama i dedama za vikend, za raspust da se vratite deblji nego što bi kod kuće bili za godinu?

Naravno da niste, jer nemaju internet.

Je l’ vi stvarno mislite da odgajate djecu tako što im, da prestane dernjava i kuknjava, ispunjavate svaku želju? Pusti ga da sjedne na sred šetališta, nek’ razvija svoja pluća i nek’ skonta, da stvari koje nisu za njega, neće ni dobiti.

Pričate li s njima il’ nemate vremena za njihove gluposti? Vjerujem da nemate.

Sve to mahom treba istjerati iz kuće i dati im loptu. E more marš, da si mi iz oka kan’o.

Što ne odgajate tako da ne ovise o nekome, što svojim kćerkama ne objasnite da mogu živjeti bez muškaraca? Da se svijet ne raspada bez njih i da će, u jednom trenutku, doći onaj što je Boga molila za njega?

Ako i jest …

Od dvije-tri suze još nikome nije došlo zlo, vjerujte.

 

 

 

 

4 thoughts on “I’ll never grow up.”

  1. Vjernika ni trn ne ubode a da mu zbog tog grijeh neki ne bude oprosten, to je utjeha u bolesti.
    Ostalo, da, tako je. Ja jela ljutiku i pravila kuce na drvetu, a sad…uh

    Prijavi komentar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *